Transport produktów spożywczych to kluczowy segment całej branży transportowej. Ponieważ ich rynek ci roku znacząco rośnie. Istotną kwestią jest w tej sytuacji zapewnienie jak najlepszego transportu tak zwanych produktów świeżych.
Specyfika transportu produktów świeżych
Jakkolwiek banalnie by to nie zabrzmiało, inaczej transportuje się gwoździe albo meble, inaczej zaś sery, jogurty, owoce, słodycze. Wprawdzie gwoździe mogą się rozsypać, jeśli będą źle zapakowane i zabezpieczone, a meble porysować, lecz z ich transportem nie wiąże się wymóg zachowania świeżości. Aby produkty świeże swoją świeżość zachowały, wymaga od producentów i dystrybutorów dobrania odpowiednich opakowań transportowych. Czyli takich, które sprawią, że nie zmienią się ich właściwości organoleptyczne i fizykochemiczne. Wśród takich opakowań są na przykład skrzyniopalety, pojemniki plastikowe, wózki termiczne oraz pokrowce termoizolacyjne.
Zmiany dzięki sieciom handlowym
Wzrost rynku produktów spożywczych wiąże się nierozerwalnie z rozwojem w Polsce sieci handlowych. Konkurencja między nimi wymusiła podniesienie standardów transportu towarów świeżych. Zależy im bowiem zarówno na tym, aby produkty znalazły się jak najszybciej na sklepowej półce, jak i na tym, by były one świeże. Świeżość i jakość to część strategii marketingowej każdej z nich.
Wymogi prawne
Obowiązki na firmy transportowe nakłada również polskie prawo. Nakłada ono między innymi obowiązek przewożenia towarów, które nie są szczelnie zapakowane oraz chronione przed zanieczyszczeniem i pogorszeniem jakości, w szczelnych opakowaniach zbiorczych albo specjalnych pojemnikach transportowych. Wybór zależy od tego, co się przewozi. Co więcej, opakowania do transportu artykułów spożywczych muszą posiadać atest Państwowego Zakładu Higieny.
Zimny łańcuch
Tak zwany zimny łańcuch to konieczność zachowania podczas transportu towarów określonej, kontrolowanej temperatury. Oznacza to, że trzeba zastosować specjalistyczne środki transportu i przechowywać produkty w chłodniach. Dokładne wymogi określa producent. Dotyczy to transportu takich produktów jak na przykład ryby, mięso. Transportować je można na przykład w opakowaniach wykonanych z EPS, czyli polistyrenu spienialnego, który charakteryzuje się wysoką odpornością mechaniczną oraz utrzymuje odpowiednią temperaturę.
W zimnym łańcuchu korzysta się także z tak zwanych kapturów termoizolacyjnych. Dzięki nim można pokryć paletę ładunków mrożonych, schłodzonych oraz tych, które trzeba chronić przed zamarznięciem i przechłodzeniem.
Do zachowania odpowiedniej temperatury służą także kurtyny z przesuwnymi
drzwiami oraz kontenery termoizolacyjne. Te drugie zapewniają utrzymanie temperatury produktów świeżych i mrożonych od momentu wyjścia produktu aż do sklepu. Chłodzenie odbywa się poprzez zastosowanie specjalistycznych płyt eutektycznych. Może również odbywać się przez użycie zmrożonego gazu. Każda z metod skutecznie zapobiega rozmrożeniu produktu. Innymi słowy, nie zacznie się on psuć w trakcie transportu.
Najnowsze komentarze